اشتباهات مپنا در نیروگاه های هنگام و غرب کارون / انحصار ساخت داخلی در سایه تحریم‌ها

مپنا ادعا دارد که تکنولوژی زیمنس را بومی سازی می‌کند. برای همین، سفارش حداقل ۲۰ توربین را از زمان چیت چیان به وزارت نیرو تحمیل کرد و ۱۰ سال فرصت خواست تا همین نمونه‌های وارداتی را بعنوان ساخت داخل در کشور نصب نماید. دو واحد کلاس F نیروگاه هنگام با اشتباه محرز متخصصان O&M مپنا، دچار اشکال در مسیر سوخت گاز و برنر‌های پریمیکس شدند و هر دو واحد از مدار خارج شدند تا توسط متخصصان زیمنس بررسی و عیب یابی شوند. چندماه قبل‌تر نیز مشابه همین اتفاق در واحد بخار سیکل ترکیبی نیروگاه غرب کارون رخ داده بود. همین انحصار موجب شد تا چند هزار مگاوات فرصت سرمایه گذاری شرکت یونیت اینترنشنال در زمان برجام از دست برود.

مپنا از جمله شرکت‌هایی است که به سختی حاضر به انتشار اخبار حوادث و مشکلات فنی خود می‌باشد. آن‌ها با سیاست‌های حفظ محرمانگی همانند برق حرارتی از پرداختن به اشکالات سیستم‌ها و مشکلات رخ داده در واحد‌های خود جلوگیری می‌کنند.

در مهترین مشکلات ایجاد شده توسط مپنا، بخش دو واحد کلاس F نیروگاه هنگام که قرار بود مشابه زیمنس ساخته شوند و حتی گفته میشود وارداتی هستند، با اشتباه محرز متخصصان شرکت O&M مپنا، دچار اشکال در مسیر سوخت گاز و برنر‌های پریمیکس شدند و هر دو واحد از مدار خارج شدند تا احتمالا توسط متخصصان زیمنس بررسی و عیب یابی شوند.

نکته قابل تامین در این است که چندماه قبل‌تر نیز مشابه همین اتفاق در واحد بخار سیکل ترکیبی نیروگاه غرب کارون رخ داده، ولی جایی رسانه‌ای نشد. در نیروگاه غرب کارون خسارات وارد شده عمیق بوده و هزینه‌های زیادی به این واحد‌ها تحمیل شده است.

در نیروگاه غرب کارون از نخستین ژنراتور ۲۵۰ مگاواتی ساخته شده در گروه مپنا، سیستم DLN جهت کاهش آلاینده‌های محیطی و سیستم کنترل بومی به نام MAPCS بهره گرفته شده است. سیستم‌های ۲۵۰ مگاواتی کلاس F جدید بعنوان ساخت مپنا در کشور نصب می‌شود.

نیروگاه هنگام اولین ساختگاه از مجموعه تفاهمنامه ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه‌های کلاس F، بین گروه مپنا و شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی بوده و شامل دو واحد گازی از نوع توربین‌های کلاس F به ظرفیت ۳۰۷ مگاوات (در شرایط ایزو)، دو بویلر بازیافت حرارتی به همراه یک واحد بخار به ظرفیت حدود ۲۹۲ مگاوات با سیستم خنک‌کن یکبار گذر است. تاکنون دو واحد گازی این نیروگاه تحویل موقت شده است. کارفرمای پروژه، شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی و مشاور کارفرما شرکت مهندسی قدس نیرو است.

مپنا ادعا دارد که تکنولوژی زیمنس را بومی سازی می‌کند. برای همین، سفارش حداقل ۲۰ توربین را از زمان چیت چیان به وزارت نیرو تحمیل کرد و ۱۰ سال فرصت خواست تا همین نمونه‌های وارداتی را بعنوان ساخت داخل در کشور نصب نماید. تحریم برای مپنا فرصتی بود تا در انحصار رشد کند. انحصاری که با فشار بر رقبا ایجاد شد و دولت را مجبور کرد تا تن به خواست‌های آن‌ها دهند.

حالا بعد از سال‌ها نصب نمونه‌های اولیه این تکنولوزی‌ها شروع شده و با مشکلاتی روبه رو شده که نشان می‌دهد حتی علم ساخت و بهره برداری این واحد‌ها هنوز به درستی بومی نشده ویا نتوانسته اند به عمق تکنولوژی ساخت این توربین‌ها دست یابند. فرصتی که در اختیار گروه مپنا قرار گرفت منجر به انحصاری شده که قبلا نیز هشدار چنین روز‌هایی داده شده بود. مپنا راهی که ایران خودرو رفت را می‌رود.

سال‌ها قبل وقتی شاهد مخالفت غیرمستقیم مپنا در عقد قرارداد ایران با شرکت یونیت اینترنشنال بودیم باید پیش بینی این روز‌ها میشد. کشور از احداث چند هزار مگاوات نیروگاه در شرایطی که برجام برقرار بود و می‌توانستیم خود را برای این روز‌ها آماده کنیم عقب ماند و نتیجه آن شد که در انحصار ایجاد شده هم کیفیت را از دست دادیم و هم ظرفیت را.

مپنا از شرکت‌های پیشرو در صنعت برق بوده و سال‌ها نماد خودباوری در برق بوده است. بعد از موسی رفان بجای تمرکز بر تخصص و رقابت سالم، این شرکت خصولتی به سیاست رشد در انحصار روی آورده و همین امر موجب عقب افتادگی مپنا از تکنولوژی‌های روز دنیا شد.

برای اطلاع از بروزترین خبرهای حوزه برق به اینجا مراجعه فرمایید